דף מידע לתושב - זבובי החול ומחלת הלישמניאזיס

הודעה מהמחלקה הוטרינרית מועצה מקומית אלפי מנשה

פורסם בתאריך:

לתושבים שלום רב,

התפשטות מחלת הלישמניאזיס "שושנת יריחו" באזור השומרון בשנים האחרונות מוכרת וביישובים מסוימים באזור מהווה בעיה קשה.
רקע קצר – שפני הסלע עצמם הינם נשאים של המחלה אך אינם מדביקים בני אדם בעצמם, אלא קיים זבוב חול- חרק קטנטן העוקץ אותם וניזון מדמם. במידה וזבוב כזה עקץ שפן נגוע ולאחר מכן יעקוץ גם אדם הוא עלול להעביר גורם המחלה לאדם אותו עקץ וכך למעשה להדביקו במחלה. זבוב החול פעיל בשעות הערב והלילה ואינו מסוגל לעוף, אלא נישא עם הרוח למרחקים קצרים מאוד של עד כעשרים מטר ובגובה נמוך בלבד. כלומר סיכויי ההדבקה קיימים בעיקר באזורים הסמוכים מאוד למקום מושבם של שפני הסלע ובשעות הערב .
המחלה עצמה מוגדרת כמחלה רשומה, היינו, מחלה שברגע שאובחנה ע"י רופא עור/משפחה וכו' חובה עליו לדווח עליה למשרד הבריאות וזה צריך גם לעדכן את המועצה. עד כה התקבלו באלפי מנשה דיווחים בודדים בלבד של הדבקות במחלה. מכיוון שאנו מאמינים בהעלאת המודעות ובמניעה, טרם הדבקה, מובאות לפניכם המלצות המשרד להגנת הסביבה להתגוננות. למידע נוסף מומלץ לבקר באתר המשרד להגנת הסביבה :http://www.shomron.org.il/_Uploads/dbsAttachedFiles/lashmania.pdf

הנחיות המשרד להגנת הסביבה לתושבים המתגוררים בישובים בהם עלולים להימצא זבובי חול וטפילי לישמניה
מחוץ לבית – חשוב!!

•  הזבוב פעיל בעיקר בחודשים מאי – אוקטובר בשעות הערב והלילה.
  • חשוב ביותר! למרוח בעיקר בשעות הערב חומר דוחה יתושים על האזורים החשופים של העור – בעיקר פנים וצוואר, בעת שהיה מחוץ לבית.
  • מומלץ ללבוש בגדים ארוכים בשעות אחה"צ והערב.

בסביבה

• מניעת הצטברות מפגעים כמו דליפת מים וביוב והצטברות אשפה.
  • הרחקת גורמי משיכה של שפני סלע בתוך היישוב.

בתוך הבית זן זבוב החול המקומי אינו נוהג בדרך כלל להיכנס לבתים

• מומלץ להתקין בחלונות רשתות עם חורים זעירים )רשת חממה על מנת למנוע מזבובי החול לחדור פנימה.
  •  אם גילית זבובי חול בחדר בדירתך זבובי החול ניכרים בכנפיהם המורמות ובמעופם בצורת דילוגים אפשר לקטול אותם בעזרת שאיבה עם שואב אבק, לרסס אותם בתכשירים ביתיים המאושרים לחרקים מעופפים או באמצעות חומר הדברה על מקומות העמידה של זבובי החול.
  •  ניתן להשתמש בלוחיות אידוי לדחיית יתושים גם להרחקת זבובי חול
  •  ניתן למנוע מזבובי החול לעוף בתוך הבית על ידי הפעלת מזגן או מאוורר תקרה
  •  המלצות להקמת גדר סביב גינות הנוי ,חצרות הבתים בצורת "T "כך שהגדר בגובה כ- מטר וחצי ובקצה העליון מדף כלפי חוץ שיעצור את טיפוס השפן.
  • טיפול במסלעות הנמצאות בגינות הפרטיות .
  •  בדיקת החומר " מבריחן" EM67 . החומר ייתכן ומבריח שפנים מהמסלעות.

בברכה,

ד"ר שרון גונן